Toolkit voor werkgevers
We willen dat iedereen mee kan doen. Daarom is er ruime ondersteuning vanuit de overheid voor werknemers met een arbeidsbeperking en hun werkgevers. Op deze pagina vindt u de belangrijkste vormen van ondersteuning in de gemeente ‘s-Hertogenbosch.
Loonkostensubsidie
Loonkostensubsidie (LKS) compenseert werkgevers voor de verminderde productiviteit van werknemers met een arbeidsbeperking. De gemeente stelt de productiviteit vast met een loonwaardemeting.
Loonwaardemeting
De loonwaardemeting is een onderzoek op de werkplek. Is een werknemer minder dan 100% productief? Dan kan de werkgever loonkostensubsidie aanvragen voor het verschil in productiviteit.
Proefplaatsing
Als werkgever kunt u een uitkerings-gerechtigde enkele maanden op proef in dienst nemen met behoud van uitkering. Zo kunt u de geschiktheid van de kandidaat beoordelen zonder dat u loont betaalt. Vaak volgt er een dienstverband.
No-riskpolis
De no-riskpolis geldt voor een werkgever die een werknemer met een ziekte of handicap aanneemt. U krijgt looncompensatie als de werknemer ziek wordt. Dit loopt via een Ziektewetuitkering van UWV na ziekmelding.
Jobcoach
Een jobcoach biedt persoonlijke begeleiding en ondersteuning op de werkplek aan mensen met een arbeidsbeperking. Dit kan intern via een eigen medewerker of extern via bijvoorbeeld de gemeente.
Harrie helpt-training
Het Harrie helpt-programma traint collega’s om werknemers met een arbeidsbeperking te ondersteunen. De gratis tweedaagse training richt zich op zes essentiële competenties en biedt praktische tools voor effectieve begeleiding.
Op werk gerichte voorzieningen
Er zijn meerdere voorzieningen die een werknemer ondersteunen bij het uitvoeren van het werk: intermediaire voorzieningen, werkplekaanpassing en vervoersvoorziening. De werkgever en werknemer kunnen hiervoor een vergoeding aanvragen.
Hebt u vragen?
Wij adviseren u graag over mogelijke ondersteuning. Neem vrijblijvend en kosteloos contact met ons op.
Loonkostenvoordeel
Het loonkostenvoordeel (LKV) is een belastingvoordeel voor werkgevers die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Dit compenseert de extra loonkosten en de risico’s die de werkgever loopt.