Hoe werkt loonkostensubsidie (LKS)?

Loonkostensubsidie (LKS) is voor werkgevers met werknemers die door ziekte of handicap minder dan het minimumloon verdienen. LKS compenseert voor de lagere productiviteit, zodat u alleen betaalt voor de daadwerkelijke productiviteit. Het UWV stelt de indicatie doelgroepregister vast op basis van medische beperkingen. De gemeente kan via de praktijkroute vaststellen of iemand een verminderde loonwaarde heeft op basis van productiviteit, verminderde inzetbaarheid en begeleidingsbehoefte.

De werknemer is een niet-uitkeringsgerechtigde die aan de volgende voorwaarden voldoet:

Vaststelling

Het UWV stelt de indicatie doelgroepregister vast op basis van medische beperkingen. De gemeente kan via de praktijkroute vaststellen of iemand een verminderde loonwaarde heeft op basis van productiviteit, verminderde inzetbaarheid en begeleidingsbehoefte.

Tijdsperiode

U vraagt LKS aan binnen 6 maanden na de start van het dienstverband. Na 2 maanden dienstverband doet de gemeente een loonwaardemeting. Dit bepaalt de hoogte van de subsidie.

Aanvragen van LKS

De werknemer is een niet-uitkeringsgerechtigde die aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Als werkloze werkzoekende geregistreerd bij het UWV.
  • Geen recht op een uitkering of ondersteuning op grond van de PW, WW, Wajong, WIA, ANW of een vergelijkbare regeling.
  • Jonger dan 27 jaar en die uit ’s Rijks kas bekostigd onderwijs kunt volgen.
  • Jonger dan 27 jaar gedurende de zoekperiode van 4 weken (= jongeren mogen zich melden voor algemene bijstand en moeten dan 4 weken proberen om zelf werk/een opleiding te vinden voordat ze de bijstandsaanvraag mogen indienen).
  • Personen die een uitkering van het UWV ontvangen (bijvoorbeeld een WW of ziektewetuitkering). Tenzij dit minder dan 2 jaar geleden is gegeven en door ons loonkostensubsidie is verstrekt, zie ook onder het tweede bolletje.

De subsidie vergoedt het verschil tussen de loonwaarde en het wettelijk minimumloon (WML) inclusief vakantietoeslag, naar rato van het aantal werkuren per week. De maximale subsidie is 70% van het WML. Werkgevers ontvangen daarnaast 23% vergoeding voor werkgeverslasten. Loonwaarde wordt objectief bepaald na minimaal twee maanden werk. Als het cao-loon hoger is dan het WML, dan zijn die meerkosten voor rekening van de werkgever.

Klik hier om de loonkostensubsidie te berekenen. Let op: tot 1 januari 2025 kan het uiteindelijke bedrag iets afwijken. De gemeente kan het definitieve bedrag voor u berekenen.

LKS geldt onbeperkt zolang het dienstverband loopt. Bij ziekte loopt de subsidie door. De loonwaarde wordt periodiek opnieuw beoordeeld. Zodra de loonwaarde 100% bereikt, stopt de subsidie maar de werknemer blijft in het doelgroepregister.

Werkgever of werknemer vraagt LKS aan bij de gemeente via onderstaande knop. Dit is mogelijk tot zes maanden na indiensttreding. Na de melding neemt de gemeente contact op om samen te bespreken welke ondersteuning er precies nodig is.

Melding doen voor ondersteuning

Heeft u een vraag over loonkostensubsidie, neem dan contact op via 073 – 615 86 15 of via ons contactformulier.